erb_včNagylóc logó 2

Testvértelepülésünk, Nagylóc

 

 

Már régebben megfogalmazódott a gondolat, hogy anyaországi településsel létesítsünk kapcsolatot, s egyszer csak a Nógrád megyei Nagylóc község vezetése részéről – hasonló megfontolásból – üzenet érkezett, hogy ugyanezt szeretnék elérni Nagycsalomjával ők is.

Történt mindez 2006 elején. Februárban Nagy Mihály polgármester és Pölhös Vendel alpolgármester megtették első látogatásukat Nagylócon, ahol Dulai Barnabásné polgármester asszony és Hegedűs Sándor alpolgármester fogadták őket. Közös akarattal elhatározták, hogy minél előbb hivatalos kapcsolatot teremtenek a két község között, ami 2006. áprilisában együttműködési szerződés aláírásával létre is jött.

Jelenleg is a Péter Gábor polgármester és Ronga József alpolgármester vezette faluval élő, intenzív, és minden bizonnyal mondhatjuk azt, hogy baráti kapcsolatot ápolunk. Kölcsönösen részt veszünk egymás társadalmi és kulturális rendezvényein, megosztjuk egymás kiadványait, határon átívelő, közösen pályázott rendezvényeket is szervezünk. Együtt eredünk a Felvidék neves szülötteinek és történelmi helyeinek nyomába. Képviselő testületeink rendszeresen együtt üléseznek és cserélnek tapasztalatot.

Nagylóci barátaink magas színvonalon hagyományőrzők a népviseletüket és népdalkultúrájukat ápolják  s nem hagyják feledésbe merülni. A messzi vidékeken is híres nagylóci laskasütő asszonycsoport nemegyszer örvendeztette meg Nagycsalomja közönségét is kiváló finomságaival. Az utóbbi években jelentős személyiségek támogatásával, nagy lelkesedéssel, értékálló kulturális rendezvényekkel ápolják az ifjú éveit Nagylócon töltő és a palóc kultúrából táplálkozó, háromszoros Oscar-díjas zeneszerző, Rózsa Miklós emlékét.

Mi csalomiak hisszük (meggyőződésünk, a lóciak is), hogy testvértelepülési kapcsolatunknak van értelme, értéke és jövője. Ebben a szellemben folytatjuk a közös utat, hiszen “mi egy vérből valók vagyunk” Bízunk abban, hogy az utánunk jövők is így tesznek majd, mindannyiunk örömére.

PV.

Link a weboldalra

 

 

 

 

Powered by themekiller.com