A helyhatósági és a megyei önkormányzati választásokat idén ősszel rendezik első alkalommal azonos időpontban. A törvény által meghatározott határidők alapján erre október 29-én kerülhet sor.

A választási törvény mindkét típusú választás esetében kimondja, hogy arra a választási időszak utolsó 14 napjában kerülhet sor. „A választási időszak négy, illetve öt évvel a választások megrendezésének napja után ér véget” – közölte a TASR hírügynökségnek adott nyilatkozatában a belügyminisztérium sajtóosztálya.

Mivel helyhatósági választásokra legutóbb 2018. november 10-én, megyei választásokra pedig 2017. november 4-én került sor, a közös szombati időpont, mely mindkét választás esetében megfelel a kéthetes feltételnek, október 29-e lehet. A választás időpontját hivatalosan Boris Kollár, a parlament elnöke jelenti be.

Szlovákia választásra jogosult polgárai tehát idén ősszel a városok, községek polgármesterei, valamint az önkormányzati képviselői mellett megyeelnököt és megyei képviselőket is választanak majd.

A választások során új körülményt jelent a koronavírus-járvány, ezért a választási törvényjavaslatnak meg kell határoznia azt is, milyen módon gyakorolhatják választójogukat a koronavírus-fertőzés miatt karanténban lévő személyek.

(NZS/Felvidék.ma/teraz.sk)

Informácia o podmienkach práva voliť a práva byť volený pre voľby do orgánov samosprávy obcí – v slovenskom jazyku (PDF, 140 kB)

Informácia o podmienkach práva voliť a práva byť volený pre voľby do orgánov samosprávy obcí – v maďarskom jazyku (PDF, 140 kB)

Informácia o podmienkach práva voliť a práva byť volený pre voľby do orgánov samosprávy obcí – v ukrajinskom jazyku (PDF, 138 kB)

Informácia o podmienkach práva voliť a práva byť volený pre voľby do orgánov samosprávy obcí – v rusínskom jazyku (PDF, 139 kB)

Informácia o podmienkach práva voliť a práva byť volený pre voľby do orgánov samosprávy obcí – v rómskom jazyku (PDF, 142 kB)

Informácia o podmienkach práva voliť a práva byť volený pre voľby do orgánov samosprávy obcí – v nemeckom jazyku (PDF, 145 kB)

Informácia o podmienkach práva voliť a práva byť volený pre voľby do orgánov samosprávnych krajov – v slovenskom jazyku (PDF, 140 kB)

Informácia o podmienkach práva voliť a práva byť volený pre voľby do orgánov samosprávnych krajov – v maďarskom jazyku (PDF, 139 kB)

Informácia o podmienkach práva voliť a práva byť volený pre voľby do orgánov samosprávnych krajov – v ukrajinskom jazyku (PDF, 138 kB)

Informácia o podmienkach práva voliť a práva byť volený pre voľby do orgánov samosprávnych krajov – v rusínskom jazyku (PDF, 140 kB)

Informácia o podmienkach práva voliť a práva byť volený pre voľby do orgánov samosprávnych krajov – v rómskom jazyku (PDF, 141 kB)

Informácia o podmienkach práva voliť a práva byť volený pre voľby do orgánov samosprávnych krajov – v nemeckom jazyku (PDF, 144 kB)


Oznámenie o utvorení volebných obvodov a o určení počtu poslancov pre voľby do orgánov samosprávy obcí (DOCX, 41 kB)

Oznámenie o utvorení volebného obvodu a o určení počtu poslancov pre voľby do orgánov samosprávy obcí (DOCX, 39 kB)



Oznámenie o čase a mieste konania volieb do orgánov samosprávy obcí (DOCX, 21 kB)

Oznámenie o čase a mieste konania volieb do orgánov samosprávy obcí – v slovenskom jazyku a v jazykoch národnostných menšín (DOCX, 27 kB)

Oznámenie o čase a mieste konania volieb do orgánov samosprávnych krajov (DOCX, 22 kB)

Oznámenie o čase a mieste konania volieb do orgánov samosprávnych krajov – v slovenskom jazyku a v jazykoch národnostných menšín (DOCX, 26 kB)



Sľub zapisovateľa a členov volebnej komisie (DOCX, 37 kB)

Sľub člena odborného sumarizačného útvaru volebnej komisie (DOCX, 37 kB)

Poučenie zapisovateľa a členov miestnej – okrskovej volebnej komisie (DOCX, 39 kB)


Informácia o spôsobe hlasovania (PDF, 135 kB)

Informácia o spôsobe hlasovania v hlavnom meste Slovenskej republiky Bratislave a v meste Košice (PDF, 137 kB)


Informácia o spôsobe hlasovania v maďarskom jazyku (PDF, 212 kB)

Informácia o spôsobe hlasovania v ukrajinskom jazyku (PDF, 139 kB)

Informácia o spôsobe hlasovania v rusínskom jazyku (PDF, 138 kB)

Informácia o spôsobe hlasovania v rómskom jazyku (PDF, 138 kB)

Informácia o spôsobe hlasovania v nemeckom jazyku (PDF, 141 kB)


Zoznam voličov (DOCX, 39 kB) pre voľby do orgánov samosprávy obcí (DOCX, 39 kB)

Zoznam voličov pre voľby do orgánov samosprávy obcí – pokračovací list (DOCX, 39 kB)

Zoznam voličov pre voľby do orgánov samosprávnych krajov (DOCX, 39 kB)

Zoznam voličov pre voľby do orgánov samosprávnych krajov – pokračovací list (DOCX, 39 kB)

Označenie volebnej miestnosti v slovenskom jazyku (DOCX, 17 kB)

Označenie volebnej miestnosti v maďarskom jazyku (DOCX, 17 kB)

Označenie volebnej miestnosti v ukrajinskom jazyku (DOCX, 17 kB)

Označenie volebnej miestnosti v rusínskom jazyku (DOCX, 17 kB)

Označenie volebnej miestnosti v rómskom jazyku (DOCX, 17 kB)

Označenie volebnej miestnosti v nemeckom jazyku (DOCX, 17 kB)

Powered by themekiller.com